Baguette försök 2

Med fördeg på vetesurdegNästa baguetteförsök! Nu kör jag med en fördeg men med vetesurdeg istället för jäst som "starter". Slutresultatet blev riktigt bra, kanske mest på grund av att jag klantade till det halvvägs med fel mjölmängder.

Fördeg
300 g vatten
300 g vetemjöl, manitoba cream
50 g vetesurdeg

1. Blandar allt. Fick stå nästan två dygn utomhus, ca 6-8°. Några bubblor hade bildats, och en del gluten, degen var ganska seg.
Huvuddeg
fördeg från dag 1
11 g jäst
510 g vatten
900 g vetemjöl, manitoba cream
20 g havssalt

2. Blandar allt i maskinen i 12 min, i med saltet och blandar ytterligare 8 min. Nu var degen ca 24°.

Här blev det fel. Skulle haft i 500 g vetemjöl, men tänkte fel och hade i 800 g istället, vilket skulle bli totalmängden. För att kompensera tog jag i 210 g vatten (70% av mjölmängden), men nu blev denn för lös istället. fattar inget och fortsätter ändå.

3. Degen vilar 120 min.

4. Fomar bröd, 3 baguetter(220 g /st), och två limpor (kring 500 g/st). Limporna ses nedan, en rund och en avlång, mest på grund av att jag bara har en träform. Den runda ligger i ett spagettitråg från IKEA, med en mjölad handduk.

5. Baguetter får vila 90 min. Limporna 120 min.


Efter jäsning


6. Baguetterna bakas av i 23 min på 250grader, med en dl vatten på het plåt i botten för att få rejält med ånga. Här körde jag utan baguetteplåt, och fick flytta bröden för hand till en varm plåt (värmd till maxtemp, 275°), därav den lite ojämna formen i ändarna.
7. Limporna bakades 250gader i 10 min + 25 min på 225 grader.  Den till höger ser bra ut, medan den till vänster råkade fastna i bakduken. Se där vad som händer om man inte offrar mjöl till mjölguden! (läs: mjölar ordentligt..)


Slutsatser då: Anna tyckte baguetterna var bäst hittills, hon trodde knapp det var surdeg i degen. De reste sig inte så bra, men det gjorde inget. Krispig yta, god smak, lagom syrlighet. Limporna blev något syrligare. Det här ska jag köra fler gånger, men kanske minskar surdegsmängden till 30 g, och kör på normal mjölmängd, 800 g.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0